2024-04-25

Pedagógus napi köszöntő

„Minden egyéniség az Isten lelkének teremtő gondolata, egyszeri és utánozhatatlan remeke, mellyel szemben a nevelőnek nem lehet más feladata, mint tanulmányozni, és a benne rejlő örök tervet kibontakoztatásához segíteni.”

Nagy tisztelettel, és szeretettel köszöntöm a Rózsai Tivadar Református Általános Iskola és Óvoda valamennyi alkalmazottját pedagógusnapi ünnepségünkön. Köszöntöm a fenntartó képviseletében Nagytiszteletű Kovács Zoltán lelkész urat!

Nem jelölik piros betűvel a naptárban, június első vasárnapja mégis ünnep pedagógusnak, szülőnek, és gyermeknek egyaránt. Az év egyik legkedvesebb napja. Nem kitüntetett hangos ünnep, de egy jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és megköszönjük az intézmény dolgozóinak az egész éves munkáját.

Nem akármilyen év van a hátunk mögött. Intézményünk életében rendkívüli időket élünk, embert próbáló feladatokkal bízott meg Istenünk. Ez az év tele volt gondokkal, problémákkal, nehéz helyzetekkel, amit közösen kellett megoldanunk.

De nincs annál csodálatosabb, mint amikor megtapasztaljuk, Isten gondoskodó szeretetét, amellyel átsegít bennünket a nehéz helyzeteken. Megtapasztaljuk azt is, hogy nem vagyunk egyedül, számíthatunk egymásra.

Ebben a helyzetben vizsgázott mindenki.

Jól vizsgázott a fenntartó emberségből, önzetlenségből, áldozatvállalásból. Mert nincs annál szebb, és nemesebb cselekedet, mint amikor saját, és családja kényelmét feladva, átadta az iskolának a parókia emeletét. Vállalva az ezzel járó nehézségeket, életük egyik legszebb időszakában.

Jól vizsgázott a presbitérium, hiszen támogatta a kisterem átadását, és annak átalakítását. Belátta, és felismerte, hogy iskolánk 200 tanulója ebben az átmeneti helyzetben a templomkertnél jobb helyre nem is kerülhetett.

Jól vizsgáztak az osztályfőnökök, és a szülők, mert egy példátlan összefogással, három nap alatt átköltöztették az osztályokat.

Természetesen jól vizsgázott az intézmény valamennyi dolgozója akkor, amikor időt és fáradságot nem sajnálva, pedagógusok, technikai dolgozók egy emberként pakolták a bútorokat, és az eszközöket a teherautókra.

Jól vizsgázott az óvoda, amikor valamennyi dolgozója meghallotta a templomtakarítás idején a hívó szót. Köszönet az önzetlen segítségükért. Éreztük az óvoda támogatását, akkor is, amikor a digitális oktatás idején felajánlották, hogy kiosztják az ebédet az iskola rászoruló családjainak is.

Jól vizsgázott a kivitelező, aki még a pályázat eredményének kihirdetése előtt bizalmat adott nekünk, és rekordidő alatt 4 helyszínen párhuzamosan kialakította a költözésünk feltételeit.

Köszönetet szeretnék mondani azért is, hogy az új helyeken, mindannyian azon fáradoztatok, hogy a lehetőségekhez képest a legjobban szervezzük meg a tanítás feltételeit.

Köszönöm a türelmet, a megértést. Tisztában vagyok azzal, hogy az Égerházi emlékház három osztálya várja a megrendelt táblákat, hogy a 4. a osztálynak még mindig nincs ajtaja, hogy a két telephelyre a szaniterkonténerek megrendelése szükséges. Anyagi megfontolásból, ez már csak szeptembertől lehetséges. Tudom azt is, hogy ha esik az eső, akkor az osztályok az ebédlő előtt az esőben állnak. Hogy ez ne így legyen, szeptemberre az ebédlőhöz egy teraszt tervezünk.

A járványhelyzet miatt ismét elrendelt digitális oktatás, a tavaszi szünet, a fokozatos iskolanyitás, mind a nagyszabású munkálatok elvégzését segítették. Ezek nem véletlen történtek így, Isten újból megsegített bennünket. Hiszem, és vallom, hogy Ő vezette eddig, és vezeti ez után is tetteinket az általa kijelölt cél felé.

Kedves Kollégák, munkatársaim!

Köszönöm az egész éves áldozatos munkátokat, a türelmeteket, az elfogadást, az alkalmazkodást. Hálás vagyok, hogy nap mint nap féltő, gondoskodó szeretettel, de ha kell akkor kellő szigorral bővítitek a ránk bízott gyermekek ismereteit, nyesegetitek vadhajtásaikat, adtok nekik biztos tudást, és tartást az életben.

Nincs még egy munka, ahol ennyi a kudarc, a hiábavaló erőfeszítés, de ugyanakkor sok siker, megannyi ajándék, és kellemes meglepetés is éri az embert.

Nincs még egy munka, ahol ilyen nagy hatása lehet egy-egy jó – vagy jókor kimondott – szónak.

Nincs munka, amely ennyi azonnali sikerrel kecsegtet, és nincs egyetlen munka sem, amelynek a valódi hasznát csak évek, esetleg csak évtizedek múlva láthatjuk.

Az oktatás-nevelés közös munka, ahol a család és a pedagógus csak együtt tudja betölteni feladatát, csak egymást segítve lehet a gyerek biztos jövőjének záloga. Kívánom, hogy e közösség minden tagja egymást segítve teljesíteni tudja a ráháruló feladatát, közös ügyünk, gyermekeink és rajtuk keresztül mindannyiunk jövője érdekében.

A 2020/2021-es tanév végéhez közeledve engedjétek meg, hogy még egyszer kifejezzem köszönetemet és hálámat, az intézmény valamennyi dolgozójának, azért az elhívatott munkáért, amit ebben a rendkívüli helyzetben gyermekeinkért, közösségünkben végeztek. Ugyanakkor sok erőt, türelmet és kitartást, jókedvet és örömet kívánok az elkövetkező időkre. A közelgő nyári szünetre jó pihenést, feltöltődést, kívánok mindenkinek! Isten áldja meg életünket, családjaink életét!

About Author